dobre to

Nikos napisał(a):BTW To gdzie jest to rozliczenie Caritasu?
Jaaasiek napisał(a):Skoro tak uważasz, to proponuję najpierw samemu od tego zacząć, bo Ty pierwszy zacytowałeś post, ale komentarz również nie miał z nim nic wspólnego.
A w cytowanym przez Ciebie pierwszym poście napisałem wyraźnie, że wymienieni krytycy nie wykazują się żadnymi dowodami czynów zarzucanych J.Owsiakowi. Nie wiem gdzie Ty tam fanatyzm ujrzałeś. Odnoszę się od początku wątku do wymienionych przeze mnie artykułów. I do ich autorów. Tyle, czytamy ze zrozumieniem.
somekind napisał(a):
1) Jak w ogóle możliwa jest "pomoc publiczna" dla niekomercyjnego przedsięwzięcia? Wiesz w ogóle, co to jest "pomoc publiczna"?
2) Czy z imprez towarzyszących mogą korzystać jedynie pracownicy fundacji, że określasz je mianem "pomocy dla fundacji"?
3) Czym właściwie z punktu widzenia mieszkańca imprezy okołowośpowe różnią się "dni miasta", dożynek, i wielu podobnych imprez organizowanych wielokrotnie w ciągu roku przez samorządy?
4) Czy jeśli na "dniach miasta" albo innych dożynkach gra zespół Kult, to czy zespół ten również staje się beneficjentem "pomocy publicznej"?
somekind napisał(a):
Sugerujesz, że lepiej byłoby nie robić imprez, tylko pieniądze od razu przekazać fundacji?
Magneto napisał(a):1) Użyłem tego określenia w znaczeniu potocznym a nie prawnym - myślałem, że z kontekstu to jasno wynika.
.2)Mianem pomocy określam zaangażowanie nie tylko samorządów, ale wojska, policji, TVP, LOT-u i innych istytucji finansowanych z budżetu
2) Czy z imprez towarzyszących mogą korzystać jedynie pracownicy fundacji, że określasz je mianem "pomocy dla fundacji"?
3) Ano różnią się - nie ma zbiórki kasy na rzecz prywatnej inicjatywy na koszt publiczny. Dwa - jest coś takiego jak przetarg.
4) występy zespołów odbywają się na podstawie konkretnych umów za konkretne pieniądze.
Sugeruję żeby rzeczy nazywać po imieniu i odróżniać działalność charytatywną od komercyjnej.
Magneto napisał(a):Za tą kasę żonka ciężko pracuje za pensję ministerialną.
somekind napisał(a):Domyślam się, co określiłeś tym terminem, ale ja zadałem konkretne pytanie, na które nie udzieliłeś powyższym zdaniem odpowiedzi. Powtórzę zatem:
Czy z imprez towarzyszących mogą korzystać jedynie pracownicy fundacji, że określasz je mianem "pomocy dla fundacji"?
somekind napisał(a):Zaś TVP wspiera różne organizacje, nie tylko WOŚP, ale też np. PiS i Caritas. Więc w czym problem?
somekind napisał(a):Zespoły startują w przetargach, żeby zagrać na dożynkach?
somekind napisał(a):\
Za konkretne publiczne pieniądze. Więc taki zespół staje się "beneficjentem pomocy publicznej" czy nie?
somekind napisał(a):Magneto napisał(a):Za tą kasę żonka ciężko pracuje za pensję ministerialną.
6k miesięcznie to pensja ministerialna? W jakim kraju?
czadzik napisał(a):oj i ciągle ta sama spiewka , wez sie koles ogarnij i sam z siebie z ręką na sercu zrób cos dla innych , bo niema nic za darmo kumasz , co cie boli ze on ma autorytet , a ty co masz
czadzik napisał(a):oj i ciągle ta sama spiewka , wez sie koles ogarnij i sam z siebie z ręką na sercu zrób cos dla innych , bo niema nic za darmo kumasz , co cie boli ze on ma autorytet , a ty co masz
czadzik napisał(a):ja tez nie jestem jego specjalnym fanem ale szanuje go za to ze robi np: PW robi cos dla innych i to sie liczy cel !potrafi mieć siłę przebicia i to jest istotne bo w obecnych czasach dotrzeć do odmóżdżonego społeczeństwa czerpiącego opinie z neta i chłonących na opinie innych jak gąbka i przytaczającego je w późniejszych dyskusjach i nie umiejącego wysłuchać i przeanalizować fakty , wyciągnąć odpowiednie wnioski do sytuacji to jest sztuka A on potrafi przekazać im pożyteczne idee np pierwsza pomoc , równość i idee patriotyczne historia , to jest moje zdanie , ale moge sie mylic , w reszte nie wnikam bo niema ludzi idealnych , i co jest człowiekiem a w dalsze dyskusje sie nie wdaje , teraz czas na Becherowkę , i czas na dobry kawałek muzyki tymczasem i do zobaczenia na Woodstocku i na kolejnym finale
Magneto napisał(a):Krótko, bo już nie chcę się rozwlekać na tematy zwałkowane do bólu:
Moja prośba do Ciebie była bardzo prosta: Proszę bardzo, uwielbiaj sobie Owsiaka - ale nie wrzucaj wszystkich jego krytyków do jednej grupy jakichś oszołomów-zawistników.
Magneto napisał(a):- dla mnie Owsiak to biznesmen i de facto polityk z wrodzoną (?) megalomanią i alergią na merytoryczną krytykę. Korzystając z autorytetu "działacza charytatywnego" zabiera głos w wielu kwestiach i sporach politycznych wyraźnie sympatyzując z 1 opcją przeciw drugiej (po której jest stronie - nie ma dla mnie znaczenia).
- dopełnił wszystkiego po błazenadzie na stole i ohydnej manipulacji z chorym chłopcem wskazując go jako adresata krytykantów;
Magneto napisał(a):- kierunek działań fundacji - to tak naprawdę wchodzenie w rolę Państwa (zresztą sam owsiak dobrze się czuje w roli superministra), wolę jednak fundacje ukierunkowane na indywidualną pomoc
Magneto napisał(a):- działalność fundacji tak realnie to redystrybucja publicznej kasy - z prostej przyczyny, bo zebranie tej kasy więcej kosztuje, niż sama wartość zebranej kasy. Za tą kasę żonka ciężko pracuje za pensję ministerialną. Wiele kosztów Owsiaka to koszty fundacji - on sam temu nie zaprzecza. W takiej konfiguracji można mieć formalnie zerową pensję i jest git - lud się cieszy.
Magneto napisał(a):występy zespołów odbywają się na podstawie konkretnych umów za konkretne pieniądze.
Jaaasiek napisał(a):
Nie uwielbiam Owsiaka, podoba mi się to, co dobrego zrobił.
Jaaasiek napisał(a):
Podobnie zabiera w takich sprawach głos byle ksiądz z ambony. Co do sympatyzowania to ciężko nie sympatyzować ze tymi, którzy dają poparcie i ciężko nie być przeciw tym, którzy rzucają oszczerstwa. Co do chorego chłopaka, to proszę Cię, został podany tylko jako przykład i to w przypływie emocji.
Jaaasiek napisał(a):
Tylu apeli o zrobienie czegoś ze służbą zdrowia aby WOŚP nie był potrzebny, co wystosował Owsiak to chyba nikt w Polsce
Magneto napisał(a):- działalność fundacji tak realnie to redystrybucja publicznej kasy - z prostej przyczyny, bo zebranie tej kasy więcej kosztuje, niż sama wartość zebranej kasy. Za tą kasę żonka ciężko pracuje za pensję ministerialną. Wiele kosztów Owsiaka to koszty fundacji - on sam temu nie zaprzecza. W takiej konfiguracji można mieć formalnie zerową pensję i jest git - lud się cieszy.
Totalna bzdura i majaczenie. Primo - Owsiak jest jedynie honorowym prezesem i twarzą Fundacji, nie pobiera żadnego wynagrodzenia. Secundo - Zarabia na Złotym Melonie, który jest sponsorem Fundacji. Tertio - zebranie tej kasy kosztuje? Oczywiście pewnie wymienisz moje ulubione bzdurne argumenty czyli czas antenowy, pomoc policji, PKP itp.
- Czas antenowy jest po to, żeby reklamodawcy mogli sobie wykupić reklamy przed i po, TVP na tym na pewno nie traci.
- Policja ma obowiązek zabezpieczać każdą imprezę czy to mecz, pielgrzymka czy wystąpienie polityka. Akurat mam wiele wspólnego z organizowaniem eventów, więc znam temat od podszewki.
- Pomoc rządu i PKP to jest typowe poprawianie PRu, coś nieprzeliczalnego na mamonęMagneto napisał(a):występy zespołów odbywają się na podstawie konkretnych umów za konkretne pieniądze.
Teraz to kolego walnąłeś totalnego samobója, gdyż od początku istnienia WOŚP i imprez towarzyszących warunkiem występu jest nie żądanie wynagrodzenia.
Jaaasiek napisał(a):
Nie uwielbiam Owsiaka, podoba mi się to, co dobrego zrobił.
Jaaasiek napisał(a):
Podobnie zabiera w takich sprawach głos byle ksiądz z ambony. Co do sympatyzowania to ciężko nie sympatyzować ze tymi, którzy dają poparcie i ciężko nie być przeciw tym, którzy rzucają oszczerstwa. Co do chorego chłopaka, to proszę Cię, został podany tylko jako przykład i to w przypływie emocji.
Jaaasiek napisał(a):
Tylu apeli o zrobienie czegoś ze służbą zdrowia aby WOŚP nie był potrzebny, co wystosował Owsiak to chyba nikt w Polsce
Jaaasiek napisał(a):
Totalna bzdura i majaczenie. Primo - Owsiak jest jedynie honorowym prezesem i twarzą Fundacji, nie pobiera żadnego wynagrodzenia. Secundo - Zarabia na Złotym Melonie, który jest sponsorem Fundacji. Tertio - zebranie tej kasy kosztuje? Oczywiście pewnie wymienisz moje ulubione bzdurne argumenty czyli czas antenowy, pomoc policji, PKP itp.
Jaaasiek napisał(a):
Akurat mam wiele wspólnego z organizowaniem eventów, więc znam temat od podszewki.
Jaaasiek napisał(a):
Teraz to kolego walnąłeś totalnego samobója, gdyż od początku istnienia WOŚP i imprez towarzyszących warunkiem występu jest nie żądanie wynagrodzenia.
Magneto napisał(a):
A ten wtręt z księdzem za czym to ma być argument? Bo związku nie widzę. Zapewne ten czy tamten ksiądz kręci biznes mniejszy lub większy - ale co ma do tego biznes Owsiaka?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 100 gości