Wpadki rządu PeŁowskiego

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Wpadki rządu PeŁowskiego

Postprzez Nikos » 29 paź 2012, o 15:23

adrianos napisał(a):
Holba napisał(a):http://opole.gazeta.pl/opole/1,35086,12743061,Opolanka_miala_2_tys__dlugu_wobec_US__odebrano_jej.html

kolejny raz panstwo zdalo egzamin :)

Kasa zapłacona? Zapłacona. Państwo działa.

Kto z rządu dał wg Ciebie dupy?

Postprzez Holba » 29 paź 2012, o 19:57

Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Jeżdżę bo wciąż kocham cie
Widzewie

Postprzez Holba » 30 paź 2012, o 09:45

Polacy, którzy badali wrak samolotu, odkryli na nim ślady materiałów wybuchowych

Badania przeprowadzali przez miesiąc w Smoleńsku polscy prokuratorzy i biegli – ustaliła „Rzeczpospolita". Wrócili dwa tygodnie temu.

Informację o tym, że prokuratura od kilkunastu dni zna wyniki ekspertyz, potwierdziliśmy w rozmowie z prokuratorem generalnym Andrzejem Seremetem.

Polscy prokuratorzy mieli wątpliwości co do rosyjskiej ekspertyzy pirotechnicznej. Dostarczona przez Rosjan analiza nie spełniała wymogów proceduralnych. Nasi biegli odmówili podpisania ostatecznej opinii o przyczynach zgonu bez dokładnego przebadania wraku. Domagali się ponownego wyjazdu do Smoleńska. Twierdzili, że polscy eksperci, którzy prowadzili wcześniejsze badanie, mieli do dyspozycji zbyt małą liczbę próbek, by wykluczyć obecność materiałów wybuchowych.

Do Smoleńska wraz z prokuratorami pojechali biegli pirotechnicy z Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego oraz Centralnego Biura Śledczego, z nowoczesnym sprzętem. Już pierwsze próbki, zarówno z wnętrza samolotu, jak i poszycia skrzydła maszyny, dały wynik pozytywny. Urządzenia wykazały m.in., że aż na 30 fotelach lotniczych znajdują się ślady trotylu oraz nitrogliceryny. Substancje te znaleziono również na śródpłaciu samolotu, w miejscu łączenia kadłuba ze skrzydłem. Było ich tyle, że jedno z urządzeń wyczerpało skalę. Podobne wyniki dało badanie miejsca katastrofy, gdzie odkryto wielkogabarytowe szczątki rozbitego samolotu.

Ślady materiałów wybuchowych nosiły również nowo znalezione elementy samolotu, ujawnione podczas tej właśnie wyprawy do Smoleńska.

Wiadomość o odkryciu osadu z materiałów wybuchowych natychmiast przekazano do Warszawy na ręce prokuratora generalnego Andrzeja Seremeta oraz naczelnego prokuratora wojskowego płk. Jerzego Artymiaka. Prokurator generalny osobiście przekazał informacje premierowi Donaldowi Tuskowi. Od powrotu ze Smoleńska trwają intensywne konsultacje, co dalej robić z tym odkryciem.

Eksperci nie są w stanie stwierdzić, w jaki sposób na wraku maszyny znalazły się ślady trotylu i nitrogliceryny. Wciąż biorą pod uwagę hipotezy, według których osad z materiałów wybuchowych mógłby pochodzić z niewybuchów z okresu II wojny światowej. Wówczas w rejonie Smoleńska toczyły się bardzo ciężkie walki.

Do tej pory biegli pracujący dla prokuratury nie stwierdzili obecności we wraku materiałów wybuchowych. Powoływali się przy tym na ekspertyzy rosyjskich specjalistów.

Rzecznik prokuratora generalnego Mateusz Martyniuk w rozmowie z „Rz" zapowiedział wczoraj, że w najbliższych dniach prokuratura zajmie stanowisko w tej sprawie.

Grubo co?
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 30 paź 2012, o 09:51

Groźniejsze od prawdy są skrywane prawdy
Tomasz Wróblewski 30-10-2012, ostatnia aktualizacja 30-10-2012 06:30
Zwłoka, brak wyjaśnień czy ogłoszenia nawet najtrudniejszych do zinterpretowania faktów otwierają drogę do najgorszego scenariusza wydarzeń. Fałszywych interpretacji, manipulacji opinią publiczną i trudnych do przewidzenia reakcji społecznych.

Dzisiejsza czołówka „Rzeczpospolitej" nigdy nie ukazałaby się bez wcześniejszego potwierdzenia tych informacji, zarówno u osób znających szczegóły śledztwa, jak i wysokich urzędników w kraju. W tym tych, którzy apelowali do naszego poczucia odpowiedzialności za państwo i sugerowali zwłokę.

Jesteśmy oczywiście w pełni świadomi wagi ustaleń prokuratorów i potencjalnych konsekwencji dla naszej sceny politycznej, a może nawet relacji międzynarodowych. Ale właśnie z poczucia odpowiedzialności podjęliśmy decyzję o przekazaniu opinii publicznej wszystkiego, co udało nam się potwierdzić i co w naszym przekonaniu natychmiast powinno zostać nagłośnione. Nie, żeby rozpalać emocje i wzajemne antagonizmy, ale właśnie po to, żeby uniknąć eksplozji podejrzeń i móc zacząć to wszystko sobie wspólnie jeszcze raz układać od nowa.

Chcemy wierzyć, że istnieje wytłumaczenie, które ostudzi emocje i odsunie od nas kolejne spiskowe teorie. To mogą być nowe wyniki testów, które pokażą, że to jednak wojenne skażenia, że śladów, które znalazły się wewnątrz samolotu, w tym na fotelach, nie znajdziemy na szczątkach ofiar. A może to tylko prowokacja rosyjskich 
służb, które podrzuciły śledczym osad po materiałach wybuchowych. 
Nie byłby to pierwszy raz, kiedy Moskwa próbuje 
nas wszystkich ze sobą skłócić.

Im prędzej dojdziemy prawdy, tym mniejsze będą szkody – polityczne i społeczne. Ten tekst ma jedynie być apelem do wszystkich środowisk, a zwłaszcza do rządzących, żeby odłożyć na bok wzajemne uprzedzenia. Zapomnieć wszystkie impertynencje, wzajemne oskarżenia, podejrzliwości, jakie narosły po obu stronach smoleńskiej barykady. Otwórzmy nowe śledztwo. Jeszcze raz rozpatrzmy wszystkie, ale to wszystkie, możliwe scenariusze zdarzeń. Włącznie z tym najgorszym. Dopuszczając wszystkich możliwych ekspertów.

To dla opozycji może wydać się mało – tylko tyle. Ale dla strony rządowej będzie aż tyle. Przyznanie się do błędu z jednej strony i poczucie odpowiedzialności z drugiej. Uznanie, że wartością nadrzędną jest zachowanie równowagi politycznej. Rządy racji, a nie nienawiści.
Rzeczpospolita

i jeszcze rozsadny glos naczelnego Rzepy.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez adrianos » 30 paź 2012, o 11:16

Po pierwsze to nie rządy nienawiści tylko koryta. PiS gra Smoleńskiem żeby dorwać się do koryta a PO tuszuje żeby od koryta nie dać się oderwać. A media nakręcają sprawę żeby ludzie kupowali.

Po drugie nawet jeśli by się okazało z niezbitymi dowodami że ruscy maczali w tym palce to co z tego, jak myślicie? Świat to oleje, w mediach sprawa będzie żyła dwa dni. Jak Katyń w 43cim. I co, znowu zerwiemy stosunki dyplomatyczne? I znowu wygramy "wojnę" tak naprawdę ja przegrywając?

Postprzez Jaaasiek » 30 paź 2012, o 11:26

Albo Rosja na nas tanki pośle i w końcu wielcy patrioci będą mieli się okazję wykazać.
Obrazek

Postprzez holyfido » 30 paź 2012, o 11:27

i w końcu wielcy patrioci będą mieli się okazję wykazać.

Będą znów mieli okazję pokazać jak szybko uciekają z miejsca gdzie coś się dzieje. Jak Antek.

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 30 paź 2012, o 11:38

Jaaasiek i Holy: a o tym w ogóle jest rozmowa?
Bo ja na przykład gębę rozdziawiłem, jak się dowiedziałem o tym odkryciu. I czekam z niecierpliwością na to, co prokuratura na ten temat powie.
A Wam przychodzi jako pierwsza taka refleksja, żeby zakpić z Antka i "wielkich patriotów"?

Postprzez Jaaasiek » 30 paź 2012, o 11:50

Bo sorry, Łosiu, ale jak czytam takiego newsa a potem pomyślę sobie, że trotylu i nitrogliceryny (aczkolwiek tu się chyba mylę) używano już za Napoleona i dużo wcześniej (znowu się mogę mylić), to teoria, że podłożono ładunki, opierające się na tych substancjach, mnie o łzy ze śmiechu przyprawia. Dzisiejsze możliwości pirotechniki pozwoliłyby na podłożenie takiego ładunku, że polscy eksperci za 1000 lat by niczego nie znaleźli, a poza tym są lepsze środki na spowodowanie katastrofy niż eksplozje. Naprawdę ktoś myśli, że takie mocarstwo z takimi możliwościami techniki jak Rosja, uciekłoby się do środków sprzed wieków? Jeśli faktycznie to miałby być zamach to tylko idiota zrobiłby go w sposób, po którym ślady potrafiłby znaleźć byle chemik z liceum. Nie wiem jak się mają do tego informacje o tym, że był to teren walk podczas WWII, ale teoria o ładunkach jest dla mnie naprawdę ostatnią braną pod uwagę.
Ostatnio edytowano 30 paź 2012, o 11:54 przez Jaaasiek, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Postprzez holyfido » 30 paź 2012, o 11:51

Łosiu, poczekamy zobaczymy. Bo w sensacyjne odkrycia, 2,5 roku po wypadku nie bardzo chce mi się wierzyć. Oczywiście nie będę zaklinał rzeczywistości i jeśli potwierdzi się, że odkryto ślady materiałów wybuchowych i, że są to materiały, które mogły posłużyć do rozwalenia samolotu, to nie będę twierdził, że ich nie ma.

Na obecną chwilę bardziej sensacyjne jest to, że te materiały zostały znalezione po dwóch i pół roku niż to, że w ogóle je znaleziono.

A z Antka "wielkiego Polaka" pokpić zawsze można i trzeba.

Postprzez artek » 30 paź 2012, o 12:24

poczekamy - zobaczymy
jeśli były podłożone materiały wybuchowe, to stało się to u nas; samolot nie miał międzylądowania i był po starcie z naszego lotniska, tak więc nie widać tu bezpośredniego zaangażowania ruskich a wtedy rodzi się pytanie co dalej?
to, że zostały odkryte 2,5 roku po katastrofie nie jest żadną sensacją, ponieważ nie mieliśmy dostępu do wraku w ramach zaufania donalda do władymira, a ruscy zwyczajnie nic nie robili, czego najlepszym dowodem jest brak zabezpieczenia wraku przez długi czas od katastrofy
2,5 roku sprawa przez media wiodące tego kraju sprowadzana była do absurdu, nawet ostatnie ekshumacje poddawane są w wątpliwość, choć wyniki są jednoznaczne
dodatkowo, dziś rano w 3ce dziennikarz wiodących mediów mówi, że pierwsza strona dzisiejszej rzepy nie powinna wyglądać tak jak wygląda a powinno tam być miejsce spraw np. gospodarczych, to gdzie my żyjemy?
pozostaje czekać tylko na głos stefana

Postprzez Holba » 30 paź 2012, o 12:36

adrianos napisał(a):Po pierwsze to nie rządy nienawiści tylko koryta. PiS gra Smoleńskiem żeby dorwać się do koryta a PO tuszuje żeby od koryta nie dać się oderwać. A media nakręcają sprawę żeby ludzie kupowali.

Po drugie nawet jeśli by się okazało z niezbitymi dowodami że ruscy maczali w tym palce to co z tego, jak myślicie? Świat to oleje, w mediach sprawa będzie żyła dwa dni. Jak Katyń w 43cim. I co, znowu zerwiemy stosunki dyplomatyczne? I znowu wygramy "wojnę" tak naprawdę ja przegrywając?

a gdzie w tym wszystkim chec poznania prawdy? Ty naprawde wierzysz w pancerna brzoze?

nie bedzie zadnej wojny, kto Cie tak nastraszyl? swiat oleje, ale my jako Polacy nie mamy prawa tego olac. Nie wiem skad u Ciebie postawa pochylonej glowy i wypietej dupy? bo inni ? jebac to !
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez holyfido » 30 paź 2012, o 12:39

to, że zostały odkryte 2,5 roku po katastrofie nie jest żadną sensacją, ponieważ nie mieliśmy dostępu do wraku

Jak to nie mieli jak mieli :-)
o, żeby daleko nie szukać nawet w mediach oszołomskich jest informacja o ponownym badaniu wraku Tupolewa przez polskich biegłych:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/38096-polscy-biegli-koncza-ponowne-badanie-wraku-tupolewa-dokonali-min-wymazow-metalurgicznych-szczatkow-samolotu

Pytanie, kto by użył trotylu i nitrogliceryny do strącenia czy rozwalenia samolotu? :-)

Postprzez Holba » 30 paź 2012, o 12:41

Jaaasiek napisał(a):Albo Rosja na nas tanki pośle i w końcu wielcy patrioci będą mieli się okazję wykazać.

najlepiej wyszydzic? pancerna brzoza, pijany Blasik, naciski prezydenta, 4 podejscia do ladowania... itp itd.

odnosze wrazenie po kilku wpisach, ze najlepiej nie wychylac sie, siedziec cicho, nie pytac, przyjac jedyna "wersje" mainstreamu jednym slowem byc pizda przez cale zycie.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Holba » 30 paź 2012, o 12:43

holyfido napisał(a):to, że zostały odkryte 2,5 roku po katastrofie nie jest żadną sensacją, ponieważ nie mieliśmy dostępu do wraku

Jak to nie mieli jak mieli :-)
o, żeby daleko nie szukać nawet w mediach oszołomskich jest informacja o ponownym badaniu wraku Tupolewa przez polskich biegłych:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/38096-polscy-biegli-koncza-ponowne-badanie-wraku-tupolewa-dokonali-min-wymazow-metalurgicznych-szczatkow-samolotu

Pytanie, kto by użył trotylu i nitrogliceryny do strącenia czy rozwalenia samolotu? :-)

oj holy,

Polscy prokuratorzy mieli wątpliwości co do rosyjskiej ekspertyzy pirotechnicznej. Dostarczona przez Rosjan analiza nie spełniała wymogów proceduralnych. Nasi biegli odmówili podpisania ostatecznej opinii o przyczynach zgonu bez dokładnego przebadania wraku. Domagali się ponownego wyjazdu do Smoleńska. Twierdzili, że polscy eksperci, którzy prowadzili wcześniejsze badanie, mieli do dyspozycji zbyt małą liczbę próbek, by wykluczyć obecność materiałów wybuchowych.
Jeżdżę bo chcę
Jeżdżę bo życie jest złe
Czy są pieniądze czy nie
Jeżdżę bo bawić się chcę
Widzewie

Postprzez Jaaasiek » 30 paź 2012, o 12:50

Spuszczaniem się nad każdą taką "sensacją" nie opłacę mieszkania, prawa jazdy, nie zarobię na ślub. Dlatego tak, mam to serdecznie w dupie jak i cały rozgłos wokół katastrofy. Skupiam się na najbliższym moim otoczeniu i na tym aby obecny miesiąc przeżyć, a okrzyki pod sejmowymi bramami zostawiam pieniaczom. Za bagnet chwycę jak to dotknie mnie bezpośrednio.

Holba napisał(a):
Jaaasiek napisał(a):Albo Rosja na nas tanki pośle i w końcu wielcy patrioci będą mieli się okazję wykazać.

najlepiej wyszydzic? pancerna brzoza, pijany Blasik, naciski prezydenta, 4 podejscia do ladowania... itp itd.

odnosze wrazenie po kilku wpisach, ze najlepiej nie wychylac sie, siedziec cicho, nie pytac, przyjac jedyna "wersje" mainstreamu jednym slowem byc pizda przez cale zycie.

Oj Holba, moralność Kalego? A ile wpisów wyszydzających z Twoich palców już tutaj wyszło? Boli jak ktoś wyszydza drażliwy temat dla Ciebie, no nie?
Obrazek

Postprzez kroy » 30 paź 2012, o 12:55

Jasieek, Holba, zasługujecie na własne forum :D
A ja widzę, że świat już prawie runął...
i co? i mam, kurwa, dobry humor

Postprzez Jaaasiek » 30 paź 2012, o 12:56

Nazywać się będzie "Z Archiwum H." :D
Obrazek

Postprzez artek » 30 paź 2012, o 13:01

holyfido napisał(a):Pytanie, kto by użył trotylu i nitrogliceryny do strącenia czy rozwalenia samolotu? :-)

pytanie kto wpadł na pomysł, że to pozostałości z II wojny, jeśli wątpliwe jest zachowanie śaldów przez 2,5 roku :D
:D :D

Postprzez I.W.O. » 30 paź 2012, o 13:11

Niezłe gówno...

Postprzez CZŁOWIEK - ŁOŚ » 30 paź 2012, o 13:24

holyfido napisał(a):Bo w sensacyjne odkrycia, 2,5 roku po wypadku nie bardzo chce mi się wierzyć.

Aha. A to, że prezydent Kaczorowski czy Walentynowicz byli pochowani nie tam, gdzie trzeba - to też nie jest sensacyjne odkrycie 2,5 roku po wypadku?

holyfido napisał(a):Na obecną chwilę bardziej sensacyjne jest to, że te materiały zostały znalezione po dwóch i pół roku niż to, że w ogóle je znaleziono.

Nierelewantna uwaga.
Śledztwo prokuratury jest w toku. Mogły się te materiały znaleźć wczoraj, przedwczoraj, pół roku temu - znalazły się dzisiaj. A złośliwi by powiedzieli, że trzeba było się starać, by wrak sprowadzono do Polski, to może szybciej mógłby zostać zbadany, a nie po 2,5 roku.

holyfido napisał(a):A z Antka "wielkiego Polaka" pokpić zawsze można i trzeba.

Jeśli w reakcji na takiego newsa pierwsze, co Ci przychodzi do głowy, to kpina z Macierewicza (który w sprawie publikacji Rzepy w ogóle dotąd głosu nie zabrał), to jednak jest to objaw pewnego zafiksowania. I/lub odruchu warunkowego. Sądzę, że człowiek inteligentny i ogarnięty w życiu publicznym - a wielokrotnie dałeś powody, by Cię za takiego uważać - powinien walczyć z tego typu odruchami dla własnej intelektualnej higieny.

Postprzez adrianos » 30 paź 2012, o 13:36

Tak, mam gdzieś tą całą katastrofę i te nowe "sensacje".

Dla mnie dzisiaj wniosek jest taki że nasze państwo nie potrafiło ochronić głowy państwa (jeśli to był zamach), zorganizować wizyty głowy państwa (jeśli wypadek) ani wyjaśnić okoliczności sprawy (trwające do dzisiaj śledztwo to kpina).

Trzeba sprawę zamknąć i zająć się poprawianiem funkcjonowania tego państwa a nie ciągnąć ten teatrzyk oskarżeń i sensacji w nieskończoność.

Postprzez holyfido » 30 paź 2012, o 13:43

Aha. A to, że prezydent Kaczorowski czy Walentynowicz byli pochowani nie tam, gdzie trzeba - to też nie jest sensacyjne odkrycie 2,5 roku po wypadku?

Ale jak się ma pomylenie miejsca pochówku do ustaleń przyczyn katastrofy? Czy choćby do ustalenia przyczyny śmierci tych osób? Dla mnie pomylenie grobów, to sprawa zupełnie nieistotna z punktu widzenia przyczyn i przebiegu śledztwa nt. katastrofy.

Nierelewantna uwaga.
Śledztwo prokuratury jest w toku. Mogły się te materiały znaleźć wczoraj, przedwczoraj, pół roku temu - znalazły się dzisiaj. A złośliwi by powiedzieli, że trzeba było się starać, by wrak sprowadzono do Polski, to może szybciej mógłby zostać zbadany, a nie po 2,5 roku.

Ale, że co, że nikt tego wraku nie badał wcześniej? Że Polacy nie badali wcześniej tego wraku? Nie chce mi się szukać innych linków, niż te które przytoczyłem powyżej, ale wyraźnie stoi tam, że było to ponowne badanie wraku. Czyżby komisja Millera nie badała szczątków wraku pod kątem obecności materiałów wybuchowych, czy raczej pozostałości po nich? Jeśli nie badała, to faktycznie mamy do czynienia z grandą. Poza tym, Polska, zdaje się stara odzyskać wrak Tupolewa od początku, tylko jakoś nie mamy wystarczającej siły przebicia.

Jeśli w reakcji na takiego newsa pierwsze, co Ci przychodzi do głowy, to kpina z Macierewicza

Zbyt upraszczasz, nie była to reakcja na ten news. To był komentarz do posta Jaśka.

z Macierewicza (który w sprawie publikacji Rzepy w ogóle dotąd głosu nie zabrał), to jednak jest to objaw pewnego zafiksowania.

Ależ Macierewicz jest kompletnie spalony jako przedstawiciel gatunku homo sapiens. Ja jego słów nie biorę poważnie, nazwij to jak chcesz. Dla mnie zadziwiające jest to, że Macierewicz znajduje posłuch u ludzi inteligentnych, którzy niewątpliwie z prawej strony sceny politycznej występują. To dlatego jeszcze się nad tą postacią, albo raczej jej wypowiedziami pochylam. Pozostaje tylko kpina, bo z tymi poglądami dyskutować nie chcę.

Postprzez Łukasz_eM » 30 paź 2012, o 13:53

CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):

To jest już jakieś info, na temat wyników badań genetycznych po ekshumacji ciała prezydenta Kaczorowskiego ?

Postprzez Thorgal » 30 paź 2012, o 13:59

Nie wiem czy w Smoleńsku miał miejsce zamach (wciąż jednak nie wykluczałbym tego), ale wiele faktów przynajmniej każe wziąć to poważniej pod uwagę niż parę miesięcy temu:
- przemilczana (lub ośmieszana w Gazecie Wyborczej) konferencja naukowa i jej wniosków na temat Smoleńska (ok. 100 profesorów uczelni technicznych)
- śmierć technika pokładowego Jaka-40 i jego "nie-kanoniczne" zeznania
- brak ujawnienia kopii zdjęć satelitarnych, które polska strona otrzymała od Amerykanów
- ślady trotylu w samolocie wskazujące na wybuch
- ogólna niechęć polskich władz do wyjaśnienia sprawy (oddanie śledztwa i dowodów Rosjanom itp.).

Teoria zamachu, której wciąż nie można wykluczyć jawi się jako wielki problem dla polskiej strony ponieważ wymagałaby jednoznacznej reakcji. A tego się boimy.

Postawa polskich władz przypomina mi myślenie: "Nawet jeśli udało im się chapnąć polską elitę przez naszą nieuwagę to... trudno. Trzeba uważać na przyszłość z tymi samolotami i ich obsadą. Ostatecznie obróciło się to na naszą korzyść więc nie będziemy wyręczali Kaczystów i robili z naszych politycznych rywali męczenników".

Gdy chodziłem do podstawówki to zdarzało się, że kogoś z naszej klasy pobili uczniowie o 2-3 lata starsi. No i weź tu stań i powiedz do szkolnego karateki : "Koleś, właśnie przegiąłeś pałę. A zresztą: od dawna też mnie wkurzał".

To pewnie znacie.
Zajączek: Kto pobił mojego młodszego brata?!
Niedźwiedź: Ja, a bo co?!
Zajączek: Aaaa nic nic, należało mu się.

Trotyl? Aaa... nic nic. Pewnie z czasów II wojny światowej (więc pojedźmy, zbadajmy teren katastrofy i się przekonajmy). Śmierć technika Jaka-40? Aaa... nic nic. Pewnie ciężko mu było poukładać życie osobiste po Smoleńsku. Zdjęcia satelitarne? Aaa... nic nic. To tylko kopie i niczego nie wniosą. Wnioski naukowców o zniszczeniu samolotu przez siły wewnątrz kadłuba? Aaa... nic nic. Kto słyszał o nich wcześniej?

To co? Haratamy w gałę?
mój blog: pbartosik.pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM