Świątecznych zakupów nie robię w Empik-u

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Świątecznych zakupów nie robię w Empik-u

Postprzez kolodent » 26 lis 2014, o 13:48

Trochę się dziwię, że jakoś cicho na forum o tej akcji. Mam na myśli świąteczny bojkot Empik-u związany z osobami Nergala i Marii Czubaszek, reklamującymi Świąteczne promocje Empik. Nawiasem mówiąc, o dziwo ja, ateista i antyklerykał popieram ten bojkot bo uważam, że nawet w prowokacji są jakieś granice dobrego smaku. Jeśli nie będziemy upominać się o jakieś wyczucie w tym wszystkim to następnym razem promocje walentynkowe będzie reklamował Oscar Pistorius, edukację seksualną dla nastolatek będzie promował Roman Polański a "Smyk" do roli Św. Mikołaja zatrudni Trynkiewicza :evil:
Dlatego protestując przeciwko nachalnej i prostackiej prowokacji, oraz przeciw pogłębianiu podziałów społecznych, przestałem kupować w firmie pod marką Empik i wszystkich zachęcam do tego samego 8-)
im lepiej poznaję ludzi tym bardziej kocham zwierzęta

Re: Świątecznych zakupów nie robię w Empik-u

Postprzez dwaeuro » 26 lis 2014, o 15:18

kolodent napisał(a):Dlatego protestując przeciwko nachalnej i prostackiej prowokacji

Lidla już bojkotujesz? Czy jeszcze nie? Ludzie weźcie się puknijcie, póki jeszcze czas...

Postprzez Jaaasiek » 26 lis 2014, o 15:26

O kurwa, padłem :D Od kiedy święta to zakupy? :D

Empik ma marketingowy strzał w dziesiątkę, a poza tym prawo do obchodzenia świąt mają wszyscy łącznie z satanistami, aborcjonistami, buddystami, cyklistami i wierzącymi w UFO. Czemu katolików nie oburza to, że reklamuje się rozmaite zakupy i promocje wysługując się wizerunkiem Jezusa? Albo, że promuje się świętego Mikołaja jako starszego, tłustego pana w czerwonym kubraku?

Jak najbardziej jestem po stronie Empiku. Właśnie to jest bardziej łamanie stereotypów niż pogłębianie podziału społeczeństwa. Nie mówiąc już o fakcie, że Nergal i Czubaszek wydają swoją sztukę w Empiku i dlatego zostali twarzami kampanii.
Obrazek

Postprzez gad » 26 lis 2014, o 15:38

Na forum cicho, bo niewiele jest tu do komentowania zasadniczo. Gdyby Empik zatrudnił do swojej kampanii reklamowej Trynkiewicza, to wtedy, rzeczywiście, można by mówić o jakiejś prowokacji. Ale i Nergal i Czubaszek są jak najbardziej związani z polską kulturą. Tam jeszcze Pazura Cezary występuje, który nie kryje się ze swoimi konserwatywnymi poglądami, a jakoś nie słyszałem o bojkocie ze strony środowisk lewicowych :)

Zasadniczo jest to Twoje święte prawo bojkotować jakąś firmę za to kogo zatrudnia lub jakie wspiera idee czy ruchy. W tym przypadku jest to nadinterpretacja, ale to też Twoje święte prawo.

W Empiku nie kupuję, bo drogi.

Na zakończenie chciałem dodać, że firmy Microsoft i Google wspierają ruch LGBT, zachęcam do bojkotu ;)
Zawyły chamy:
- Bij gejów, mścij braci!
A tak wyje cham, gdy rozum traci.

Postprzez artek » 26 lis 2014, o 15:39

kolodent napisał(a): edukację seksualną dla nastolatek będzie promował Roman Polański

pytasz kobiety o wiek? :D

Postprzez dwaeuro » 26 lis 2014, o 17:06

gad napisał(a):Na zakończenie chciałem dodać, że firmy Microsoft i Google wspierają ruch LGBT, zachęcam do bojkotu ;)

A Apple przede wszystkim. To co bojkot wszystkich smartfonów? Czy przesiadamy się na telefony BlackBerry i Jolla?

Postprzez Jaaasiek » 26 lis 2014, o 17:08

Ja tam się nie boję, mam w razie czego dwie Nokie 3310 w domu. :twisted:
Obrazek

Postprzez Jedras » 26 lis 2014, o 19:44

Empicz olewam bo jest zwyczajnie drogi. Ostatnio chciałem kupić far cry 4 ale sobie odpuściłem bo kosztował 250 ziko. Ta sama gra w media expert kosztuje 180:p A kto tam ich reklamuje to generalnie lata mi koło ptaka;)

Postprzez kolodent » 27 lis 2014, o 10:33

dwaeuro napisał(a):Lidla już bojkotujesz? Czy jeszcze nie? Ludzie weźcie się puknijcie, póki jeszcze czas...

To jest bojkot konsumencki, cywilizowane społeczeństwa stosują taką formę nacisku na firmy, korporacje i to czasami działa jeśli uda się osiągnąć dużą skalę.
Rozumiem, że nie podzielasz mojej opinii o niskich lotów reklamie ępiku ale może zechcesz wysilić się na jakiś argument ?
Zamiast namawiać ludzi do seksu :lol:

Postprzez kolodent » 27 lis 2014, o 10:48

Jaaasiek napisał(a):Empik ma marketingowy strzał w dziesiątkę, a poza tym prawo do obchodzenia świąt mają wszyscy łącznie z satanistami, aborcjonistami, buddystami, cyklistami i wierzącymi w UFO. Czemu katolików nie oburza to, że reklamuje się rozmaite zakupy i promocje wysługując się wizerunkiem Jezusa? Albo, że promuje się świętego Mikołaja jako starszego, tłustego pana w czerwonym kubraku?
Jak najbardziej jestem po stronie Empiku. Właśnie to jest bardziej łamanie stereotypów niż pogłębianie podziału społeczeństwa. Nie mówiąc już o fakcie, że Nergal i Czubaszek wydają swoją sztukę w Empiku i dlatego zostali twarzami kampanii.

Ja raczej widzę w tej reklamie prostacką prowokację niż łamanie stereotypów. Poza tym święta to tradycja więc jakie stereotypy mamy łamać ? I skąd bierze się ten bezkrytyczny pęd do łamania stereotypów ?
To może zamiast choinki przystroimy palmę w ramach łamania stereotypów, najlepiej tę z ronda de'Gaulle-a w stolicy ?
Albo idźmy na całość i zamiast choinki postawmy sobie w domu replikę tęczy z Pl. Zbawiciela :)
Będzie niestereotypowo i z duchem czasu ! A na palmie lub minitęczy powieśmy sobie bombki z podartych kartek nowego testamentu, w ramach tworzenia nowej, ępikowej kultury.
Jak patrzę na takie akcje to zaczynam wierzyć, że pomimo całego swojego zepsucia to kościół jest jedyną siłą zdolną powstrzymać napływ nichilizmu, bezwartości i bezkultury".

Postprzez Jaaasiek » 27 lis 2014, o 11:39

Po pierwsze prawdziwe świętowanie i przeżywanie tego czasu to nie choinka i zakupy w Empiku tylko czas spędzony z bliskimi, plus kto chce to uczestniczy w nabożeństwach. Nic wspólnego z tym nie mają promocje w Empiku, jeśli kogoś to razi, to moim zdaniem jest już omamiony lekko tym nachalnie reklamowanym, corocznym, świątecznym szałem zakupowym. Poza tym, do chuja, co Ciebie czy mnie to interesuje czym PRYWATNA firma się reklamuje, firma, która ma na celu zarobić kasę (i wypromować nagrania/wydawnictwa/dzieła ewentualnie) i tyle. Najlepiej to wszędzie używać oklepanego wizerunku św. Mikołaja, reniferów, bałwanków i Jezusa na krzyżu. Jak już ktoś powiedział mądrze to Nergal nie występuje jako wymalowany pseudosatanista w stroju koncertowym tylko prywatna postać Adam Darski a Maria Czubaszek nie straszy z plakatu papierosem i przegryzanym płodem. Nie promują danego wizerunku, nie promują sposobu przeżywania świąt - promują siec sklepów.

Co do przyrównania Trynkiewicza i Polańskiego, to sorry, ale porównanie top pasuje tutaj jak świni dzwonek, bo mówisz o przestępcach i zwyrodnialcach w kontekście rozmowy o facecie, który zarabia hajs bawiąc się w "satanistę" i starszej pani, która zrobiła co zrobiła, ale specjalnie nie namawia nikogo do tego. Podstawową różnicą jest to, że żadne z nich nie popełniło przestępstwa. Reszta jest kwestią wiary i własnego odbioru.

Jak już wcześniej napisałem, ja popieram taką akcję reklamową, bo patrząc co roku na wszystkie identycznie przystrojone sklepy i centra handlowe z milionami światełek, coraz więcej ludzi ogarnia ochota rzygu.

Z empikiem związane natomiast są inne sprawy o których powinno się głośno mówić, choćby przykład nagminnych działań monopolistycznych.
Obrazek

Postprzez gad » 27 lis 2014, o 12:36

kolodent napisał(a):Ja raczej widzę w tej reklamie prostacką prowokację niż łamanie stereotypów.

Wytłumacz mi gdzie jest prowokacja w reklamowaniu sklepu związanego z kulturą/sztuką przez osoby z nią związane? Czy te reklamy odnoszą się do religijnego aspektu świąt, czy raczej jedynie do tradycji dawania sobie prezentów pod choinkę? Ponadto czy te osoby robią w tych reklamach coś niestosownego? Drą Biblię, dokonują aborcji? Czy to jest już tak, że ktokolwiek będzie współpracował z Nergalem posądzony będzie o kibicowanie Szatanowi, a kto z Czubaszek ten ma klinikę aborcyjną?

kolodent napisał(a):To może zamiast choinki przystroimy palmę w ramach łamania stereotypów, najlepiej tę z ronda de'Gaulle-a w stolicy ?
Albo idźmy na całość i zamiast choinki postawmy sobie w domu replikę tęczy z Pl. Zbawiciela :)
Będzie niestereotypowo i z duchem czasu ! A na palmie lub minitęczy powieśmy sobie bombki z podartych kartek nowego testamentu, w ramach tworzenia nowej, ępikowej kultury.

Co do Twoich przykładów to ni jak one się mają do sprawy. Ale co mi tam, zabawię się w to z Tobą. Odpowiadam: jeśli masz taką ochotę to bardzo, kurwa, proszę. Powiem więcej. Jeśli jakaś firma będzie tak chciała reklamować swoje produkty - tzn. ubierając w spocie palmę z ronda de'Gaullea lub tęcze z Placu Zbawiciela, to też bardzo, kurwa, proszę. Jedynie na te kartki z Nowego Testamentu zgodzić się nie mogę, bo to by była obraza uczuć religijnych, ale jeśli chcesz to robić w domu, to nie krępuj się.

Wydaje mi się, że mieszasz trochę sacrum i profanum.

Oczywiście nikt nie odbiera Ci prawa do bojkotowania tego czy tamtego, ale dorabianie do tego ideologii, doszukiwanie się zła, tam gdzie go nie ma, jest domeną fanatyków.
Zawyły chamy:

Postprzez dwaeuro » 27 lis 2014, o 16:02

To ja ogłaszam bojkot Empiku bo reklamuje go Cezary Pazura. Wy też powinniście, jak może kilkukrotny rozwodnik reklamować tak rodzinne święta. :twisted:

Coraz bardziej jestem przerażony krajem, w którym żyję... :roll:

Postprzez kolodent » 27 lis 2014, o 17:40

dwaeuro napisał(a):To ja ogłaszam bojkot Empiku bo reklamuje go Cezary Pazura. Wy też powinniście, jak może kilkukrotny rozwodnik reklamować tak rodzinne święta. :twisted:

Ja natomiast przerażony jestem bezrefleksyjnym podejściem do rzeczywistości i bezkrytycznym powielaniem nichilistycznych wzorców.
Porażony natomiast jestem ciężarem Twoich argumentów :o
Tylko że ja nikomu nie mówię co powinien. Zachęcam a to jest różnica... :mrgreen:

Postprzez kolodent » 27 lis 2014, o 17:51

Już tak ogólnie:
popieram bojkot ępiczu z powodu tego, że protestuję przeciw reklamie opartej na prostackiej prowokacji czyli zestawieniu Świąt Bożego Narodzenia z gościem, który jest znany z kontestacji religii i religijności. Przy tej okazji widać, że to raczej jest marketingowa poza niż jakieś głębokie przekonania.
Wyskrobana Czubaszek mnie nie obchodzi poza pewnym niesmakiem bo to niesmaczne jest kiedy stary klamot chwali się skrobanką publicznie.
Nie podzielam argumentów przytaczanych przez organizatorów, które są głównie religijne.
Mnie religia nie interesuje a święta to dla mnie tradycja, rodzina, choinka, prezenty i kokakola z czerwonym Mikołajem.

Moim zdaniem ępicz pokazał właśnie raczej brak kultury niż kulturę, nie szanując większości społeczeństwa, które nie jest otwarte na takie dziwolągi jak Nergal. Czy tak trudno było przewidzieć reakcję ? Absolutnie, zapewne nawet liczono na skandal i kontrowersje. Tym bardziej byłoby miło, gdyby tym razem "sprzedawcy marzeń" z agencji reklamowej, przekonali się że kij ma dwa końce :)

Postprzez donkey » 27 lis 2014, o 18:08

kolodent napisał(a):
dwaeuro napisał(a):To ja ogłaszam bojkot Empiku bo reklamuje go Cezary Pazura. Wy też powinniście, jak może kilkukrotny rozwodnik reklamować tak rodzinne święta. :twisted:

Ja natomiast przerażony jestem bezrefleksyjnym podejściem do rzeczywistości i bezkrytycznym powielaniem nichilistycznych wzorców.
Porażony natomiast jestem ciężarem Twoich argumentów :o
Tylko że ja nikomu nie mówię co powinien. Zachęcam a to jest różnica... :mrgreen:

Bez komentarza.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez kolodent » 28 lis 2014, o 14:18

http://fakty.interia.pl/prasa/przewodni ... Id,1565011

jestem nie mniej zdumiony tym, że popieram akcję katolicką a jednak :)
może dlatego, że z racji wieku trochę inaczej pojmuję kulturę niż właściciele ępiczu.

donkey-u, stać Cię na więcej ;)

Postprzez Jaaasiek » 28 lis 2014, o 15:48

Satanista, który "pokazuje Bogu środkowy palec", zadowolona z siebie aborcjonistka i... Dzieciątko Jezus? Coś tu nie gra

Miałem dość po tym tekście, oczywiście w końcu ktoś w to Jezusa musiał wmieszać, a jakże :D

Sorry, ale nawet pomimo iż jestem wierzący, to nie chcę żyć pod dyktando katotalibów mówiących mi czego nie mogę oglądać w TV i kto nie powinien promować sklepów. Rozumiem, kolodent, że ubodło Cię to w jakiś sposób, więc bojkotujesz Empik. Ale nie masz żadnego prawa zmuszać innych aby robili tak a nie inaczej, bo kłóci się to z Twoją wizją świąt.

Zaiste słabe w tym narodzie uczucia religijne (i inne), które tak łatwo można urazić. (nie piję do Ciebie kolodent)
Obrazek

Postprzez gad » 28 lis 2014, o 16:21

Jaaasiek napisał(a):(...)Ale nie masz żadnego prawa zmuszać innych aby robili tak a nie inaczej, bo kłóci się to z Twoją wizją świąt.(...)

W takich akcjach nie chodzi o żadne "zmuszanie". O ile mi wiadomo nikt nikomu pod groźbą kary nie każe lajkować "Świątecznych zakupów nie robię w Empiku". Tu chodzi o argumentację bardziej. Tak jak już pisałem wcześniej, każdy może bojkotować co mu się tylko podoba, chodzi tylko o powód. Jeśli jest określony, to super - bardzo ładna, pokojowa forma nacisku na duże koncerny przez konsumentów, jeśli jest nieokreślony, to mamy do czynienia z oszołomstwem. W tym konkretnym przypadku zdecydowanie jest to ta druga sytuacja.

Jaaasiek napisał(a):Zaiste słabe w tym narodzie uczucia religijne (i inne), które tak łatwo można urazić.

A to jest temat na inną (ciekawszą) dyskusję. Ten nasz naród bardzo obrażalski jest, a dodatkowo to obrażalstwo jest takie na pokaz. Bo z jednej strony mamy najazd na Empik, który zatrudnił do kampanii reklamowej ludzi nielubianych w niektórych środowiskach. Z drugiej strony te same środowiska googlują na swoich pecetach na Windowsie. Z jednej strony wielkie oburzenie i prawilność, ale z drugiej tylko wtedy kiedy to nie jest zbyt trudne i nie wiąże się z przesadnymi niedogodnościami.
Zawyły chamy:

Postprzez kolodent » 28 lis 2014, o 20:38

A dupa tam, oszołomstwo jest wtedy, gdy kółko różańcowe blokuje legalną imprezę jaką jest koncert Behemota :evil:
Tam nikt nikogo nie przymusza, wchodzą Ci którzy chcą i oszołomy bez zdania racji moim zdaniem, protestują.

Ale gdy w ogólnopolskiej akcji reklamowej używa się twarzy Naczelnego Satanisty do promocji świątecznych zakupów to to jest moim zdaniem brak kultury i promowanie antykultury.
Porównałbym to do takich, którzy ostentacyjnie palą w miejscach publicznych elektrofajki, bo przecież mogą.
Nieważne, że to brak kultury, co nie jest zabronione to jest ich zdaniem dozwolone.
I podobnie jest z tą reklamą, żenujące.
Ale też nie oczekuję, że wszyscy będziecie podzielać moje zdanie i także omijać ępicz.
Ale chociaż może z powodu, że drogi :)

Postprzez wb83 » 11 gru 2014, o 16:35

Taki przykład :shock:

http://www.empik.com/matka-syn-bog-fisz ... 8,muzyka-p

http://merlin.pl/Matka-Syn-Bog-2LP_Wagl ... 96372.html

Różnica kolosalna, co ciekawe jeszcze wczoraj w empiku płyta stała za 83zł. Żeby była jasność ja na empik sie nie obrażam ;) jak cena mi odpowiada to kupuje. W przypadku płyty powyżej zostanę przy merlinie :)

Postprzez wilkmaciej » 12 gru 2014, o 11:25

wb83 napisał(a):Taki przykład :shock:

Różnica kolosalna, co ciekawe jeszcze wczoraj w empiku płyta stała za 83zł. Żeby była jasność ja na empik sie nie obrażam ;) jak cena mi odpowiada to kupuje. W przypadku płyty powyżej zostanę przy merlinie :)

Tak przy okazji, ponieważ poluję na to wydawnictwo, sprawdziłem merlina :D

http://merlin.pl/Arka-Noego_Jacek-Kaczm ... 05587.html

http://www.empik.com/arka-noego-kaczmar ... 1,muzyka-p

Postprzez kolodent » 12 gru 2014, o 16:18

http://muzyka.onet.pl/pop/nergal-i-czub ... czny/gcjhc

Zwy cię żylim :)))

Na plasterki... !!!

Postprzez uve » 12 gru 2014, o 23:47

wilkmaciej napisał(a):
wb83 napisał(a):Taki przykład :shock:

Tak przy okazji, ponieważ poluję na to wydawnictwo, sprawdziłem merlina :D

http://merlin.pl/Arka-Noego_Jacek-Kaczm ... 05587.html

http://www.empik.com/arka-noego-kaczmar ... 1,muzyka-p

Ale takich przykładów jest więcej, zarówno w jedną jak i w drugą stronę.
Ja teraz kompletuję nowe wydanie Led Zeppelin w wersji Deluxe (2CD). I, II i III jest w empiku za 55zł a w innych sklepach (merlin, Media Markt - gdzie też często można spotkać dobre ceny) ok 65-75zł. Natomiast IV płytę kupiłem w MM za 20zł mniej gdybym brał w empiku.
Dlatego uważam, że nie trzeba generalizować iż empik jest drogi, bo wiele rzeczy można "wyhaczyć" po bardzo przystępnych cenach, tak jak w innych sklepach. W tym temacie na dwoje babka wróżyła ;)

Postprzez sevs » 30 sty 2015, o 21:26

pisali empik upada i nowa kierowniczka w biurze zasiada
i koncert internetowy organizują z bestsellerami niby
a Kult gdzie?
w Krynicy
na szczęście

Następna strona

Powrót do FORUM