Nowy Kult

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult

Postprzez donkey » 21 wrz 2016, o 09:58

Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez nazywoalenazywo » 21 wrz 2016, o 22:25

maka napisał(a):Okładka dosyć kontrowersyjna, albo ja przewrażliwiony :P
Zaciekawiły mnie te pęknięte domy, ciekawe czy to będzie jedna piosenka podzielona tak jakby na dwie, jak powiedzmy Parabola Toola, czy dwie inne piosenki, łączące się w jakimśtam stopniu tekstem

Interpretacja jak dla mnie bardzo prosta. Chodzi o Polskę podzieloną na pół od lat dziesięciu i coraz bardziej pękającą. Taki temat był już na "Plamach / BRL" Kaenżetu ("Przecięty na pół") czy "Prosto" Kultu ("Prosto"). Ponieważ jednak ten podział się wzmaga, więc i Kult o tym dużo mówi także na najnowszej płycie i bardzo dobrze. Ludzie nie tylko w Polsce, ale w Europie, czy na świecie znów zaczynają nienawidzić drugich za inne np. pochodzenie czy mowę w innym języku, wracamy do sytuacji sprzed drugiej wojny światowej jak dla mnie. Ludziom pokój i demokracja powoli się zaczyna nudzić, zaczynają tęsknić za wojną, jakimś systemem bardziej autorytarnym albo żeby komuś po prostu dowalić np. na ulicy czy tramwaju. Tak z własnego przemyślenia mam teorię, że po prostu historia się lubi powtarzać, bo ludzie chcą ciągle zmiany, nie ważne jakiej. Ale może się mylę, choć takie tytuły jak:

03. To nie jest kraj dla starszych ludzi
04. Wstyd
06. Dwórurka
07. Bezbronni w furii
09. To nie jest zbrodnia
10. Pęknięty dom część 1
11. Pęknięty dom część 2
12. Apokalipsa

mocno na to wskazują. Miejmy nadzieję, że płyta nie mówi tylko o tym, o czym ja mówię i życzmy sobie by moje niezbyt przyjemne skojarzenia okazały się jednak nieprawdziwe i świat okazał się mądrzejszy.

Postprzez nazywoalenazywo » 21 wrz 2016, o 22:36

Z tym powtarzaniem historii mam teorię, że przy wolności we wszystkim kształtują się po pewnym czasie układy niekorzystne dla pewnych grup społecznych czy narodów, przez co dotychczasowy porządek przestaje być akceptowalny i ludzie zaczynają chcieć czegoś całkiem odwrotnego. Natomiast po latach wojny, okupacji, terroru znów wszyscy się kochają, chcą jak najwięcej tolerancji i wolności. I tak w koło. Mam nadzieję że nie o tym jest Apokalipsa nr. 12 :)

Postprzez maka » 21 wrz 2016, o 23:43

Hmm nie pomyślałem o tym suwaku, jako o podziale, bardzo ciekawe spostrzeżenie i faktycznie, jeśli o to chodzi to bardzo fajna ta okładka. Jak pierwszy raz ją zobaczyłem to mój wzrok od razu przykuł napis WSTYD na Polskich barwach i mnie, jako dumnego Polaka, trochę dupa zabolała, dlatego jest dla mnie kontrowersyjna. Ale jeśli uznać że chodzi o podział Polaków, a napis wstyd jest tylko tytułem, bądź chodzi o to że powinniśmy się wstydzić za te podziały (z czym się zgadzam) to zupełnie inaczej będę patrzył na tę okładkę. Wyjdzie płyta to się wyjaśni.

Postprzez Thorgal » 22 wrz 2016, o 00:07

Jako, że zdaniem Kazia nie ma jednoznacznych prawd i interpretacji, a Jarek Ważny zachęca do niezgadzania się, to napiszę moją równie prawdziwą interpretację okładki:

- kolory biało czerwone to oczywiście barwy Polski
- sportowa bluza oznacza nawiązanie do wyników Polaków w rozgrywkach sportowych
- tytuł Wstyd oznacza, że polscy piłkarze od dawna nie osiągnęli w imprezie rangi mistrzowskiej żadnego sukcesu
- suwak oznacza, że muszą wejść rezerwowi, potrzebna jest zmiana pokoleniowa, wymiana krwi
- kawałek płonącego serca widoczny zza bluzy symbolizuje rozgrzane, ale i niespełnione serce kibiców
- literka "T" rozpadająca się na dwie części wskazuje na podział wśród kibiców odnośnie kierunku, w którym ma podążać polska piłka nożna
mój blog: pbartosik.pl

Postprzez nazywoalenazywo » 22 wrz 2016, o 00:24

Muszę przyznać że o piłce w ogóle nie pomyślałem. A sportowa bluza jest to jakaś przesłanka. I choć odzież sportowa może kojarzyć się w różnych kontekstach (niekoniecznie stricte sportowych), to muszę przyznać, że to również ciekawa i nawet może prawdopodobna interpretacja. O złej grze piłkarzy było choćby na Prosto (Nie chcę grać w reprezentacji), ale gra jest wciąż niezadowalająca i nigdy w obecnych czasach nie trafiamy wyżej niż ćwierćfinał.

Swoją drogą zrobiło się bardzo interesująco. Tworzymy interpretacje okładki jeszcze przed odsłuchem... Ciekawe czy ktoś wymyśli jeszcze jakąś swoją wersję? Możnaby zrobić ankietę i głosować, co autor miał na myśli zanim płyta trafi do kupujących. Chyba że tekst piosenki będzie tak zagmatwany albo będzie to utwór bez tekstu, że pozostanie to nie rozstrzygnięte, ale to chyba mało prawdopodobne.

P.S Na blogu Ważny pisze, że wg. niego na suplement trafiły lepsze pozycje niż na zasadniczą płytę.

Postprzez donkey » 22 wrz 2016, o 01:00

Thorgal napisał(a):Jako, że zdaniem Kazia nie ma jednoznacznych prawd i interpretacji, a Jarek Ważny zachęca do niezgadzania się, to napiszę moją równie prawdziwą interpretację okładki:

- tytuł Wstyd oznacza, że polscy piłkarze od dawna nie osiągnęli w imprezie rangi mistrzowskiej żadnego sukcesu
- suwak oznacza, że muszą wejść rezerwowi, potrzebna jest zmiana pokoleniowa, wymiana krwi
- kawałek płonącego serca widoczny zza bluzy symbolizuje rozgrzane, ale i niespełnione serce kibiców
- literka "T" rozpadająca się na dwie części wskazuje na podział wśród kibiców odnośnie kierunku, w którym ma podążać polska piłka nożna

Ty tak na serio? Czy może potrzebny Ci psychiatra? ;)
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez Neghe » 22 wrz 2016, o 09:20

Może po prostu, że dzisiaj bycie patriotą może być utożsamiane z obciachem (wstydem)? ;) Np. majty z godłem Polski, bluzy, koszulki, kapcie.

Postprzez Thorgal » 22 wrz 2016, o 10:53

donkey napisał(a):
Thorgal napisał(a):Jako, że zdaniem Kazia nie ma jednoznacznych prawd i interpretacji, a Jarek Ważny zachęca do niezgadzania się, to napiszę moją równie prawdziwą interpretację okładki:

Ty tak na serio? Czy może potrzebny Ci psychiatra? ;)

Co Ci zrobiłem? Dlaczego jesteś nietolerancyjny? Dlaczego moja interpretacja miałaby być gorsza? Dlaczego nie mam prawa do swojej prawdy? Nie zgadzajmy się, dyskutujmy, polemizujmy. Kazio i Jarek mówią, że nie ma prawd absolutnych i każdy może odczytywać tą płytę jak chce. A jaka jest Twoja interpretacja? Oczywiście równie prawdziwa co moja. :-)

Postprzez Thorgal » 22 wrz 2016, o 10:54

PS. Jeszcze jedna możliwa interpretacja - równie prawdziwa: Wstydem jest nie mieć takiej bluzy.

Postprzez Jedras » 22 wrz 2016, o 22:28

Wstyd to kraść;)

Postprzez artek » 28 wrz 2016, o 11:06

Postprzez Łukasz_eM » 28 wrz 2016, o 11:44

Ciul z bluzą :P
Mam nadzieję, że winyl rzucą do sklepów w dniu premiery CD
Coś gruba ta okładka się wydaje, Kazik wspominał, że to będzie jeden winyl..

https://www.youtube.com/watch?v=P_BwXMeV-HI

Postprzez Darek Szerszeń » 28 wrz 2016, o 13:35

Kazik "rozluźniony" super się go słucha.

Postprzez maka » 28 wrz 2016, o 15:45

https://www.youtube.com/watch?v=SZcZbFYTcnI
Tu ten sam wywiad z lepszym dźwiękiem

Postprzez Krasnik » 28 wrz 2016, o 16:12

Postprzez onyx » 28 wrz 2016, o 16:17

maka napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=SZcZbFYTcnI

Nutka autorefleksji się przewija przez całość rozmowy,przypominają się lata wydania dwupłytowego Salonu 8-)
Prawda w relacji i ochrona,to co było nie istnieje,ale ma na dzisiaj wpływ.

Postprzez sevs » 28 wrz 2016, o 22:17

maka napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=SZcZbFYTcnI

dźwięk dobry, obraz dobry, pełna jawność
ale ja nie wiem czy to dobrze czy źle
nic nie wiem
oprócz tego że pieprzy że qlt nie grał jezu cantry glam poezji fanki pan q czy metal q
czy nie pieprzy
nie wiem
zdrowia Kazu!

Postprzez Grzesiek » 28 wrz 2016, o 22:41

Ale jak widać na stronie sp album nie zmieścił się na jednym winylu tak jakby chciał Kazik :)

Postprzez wb83 » 28 wrz 2016, o 22:52

Grzesiek napisał(a):Ale jak widać na stronie sp album nie zmieścił się na jednym winylu tak jakby chciał Kazik :)

Fakt znowu 2lp trochę niezrozumiałe. Cena już jednak zrozumiała, typowa dla spr poniżej 100 nie złazi. Chyba se kupie hehe

Postprzez wb83 » 28 wrz 2016, o 22:56

... ale chwila. Nie napisali że limited editiones, coś tu nie gra ;)

Postprzez wilczynski90 » 30 wrz 2016, o 21:22

Dobry wieczór
https://www.youtube.com/watch?v=JhaGWvEOjNc
Z Manchester, pierwszy wykon nowego songa, Pęknięty Dom 2

Postprzez onyx » 30 wrz 2016, o 22:21

wilczynski90 napisał(a):Dobry wieczór

Bez tej nowomowy proszę jaki wykon?! :evil:

Postprzez wilczynski90 » 1 paź 2016, o 15:29

onyx napisał(a):
wilczynski90 napisał(a):Dobry wieczór

Bez tej nowomowy proszę jaki wykon?! :evil:

....... :shock:
w każdym razie nowe piosenki live robią dobre wrażenie przez co czekam na nowy krążek z niecierpliwością.

Postprzez onyx » 1 paź 2016, o 19:31

Dziękuję serdecznie za uzupełnienie poprzedniej wypowiedzi pisemnej czyli z niecierpliwości czekamy w tej samej sprawie 8-)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM