Nowy Kult

To forum służy wolnej wymianie poglądów i opinii. Ale nie będziemy tolerować szerzenia nienawiści, obrażania i obrzucania wyzwiskami innych dyskutantów oraz trollowania. Nie będzie także tolerancji dla reklamowania nielegalnych nagrań bądź innych nielegalnych produktów. Osoby nie stosujące się do tych zasad będą (bez uprzedzenia) banowane.

KLAUZULA INFORMACYJNA DOTYCZĄCA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Buldog - Piotr Wieteska , ul. Świętojerska 24 m 52, 00-202 Warszawa
2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - wieteska@kult.art.pl
3) Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą upoważnieni pracownicy administratora oraz zleceniobiorcy świadczący na rzecz administratora usługi zarządcze
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu umożliwienia Panu/Pani korzystania z tego forum internetowego na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) przysługuje Pani/Pan prawo do: wglądu do treści swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania a także do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
8) podanie danych osobowych jest dobrowolne. Brak ich podania uniemożliwia rejestrację oraz korzystanie serwisu forum

Proszę o zapoznanie się z polityką prywatności dostępną w stopce serwisu.

Re: Nowy Kult

Postprzez djadijos » 12 wrz 2016, o 17:12

Już leci.

Postprzez djadijos » 12 wrz 2016, o 17:50

Jednocześnie nagralem jako że czekam na premierę

Postprzez pink » 12 wrz 2016, o 18:58

Utwór nagrany w Cieszanowie:
https://www.youtube.com/watch?v=lZ3fUZHl33o

Postprzez Neghe » 12 wrz 2016, o 22:44

Kręciłem się w kraku akuratnie i strasznie trzaskało!

Postprzez wójek » 12 wrz 2016, o 23:46

djadijos napisał(a):Jednocześnie nagralem jako że czekam na premierę

podziel się

Postprzez djadijos » 12 wrz 2016, o 23:51

Jest na yt.

Postprzez amonos » 13 wrz 2016, o 00:14

Ktoś napisze jak kawałek brzmi w wersji studyjnej?

Postprzez kolend » 13 wrz 2016, o 06:32

amonos napisał(a):Ktoś napisze jak kawałek brzmi w wersji studyjnej?

https://www.youtube.com/watch?v=v0caGkHQWIU
Może lepiej posłuchaj i sam sobie wyrób opinię :)

Postprzez giżut » 13 wrz 2016, o 08:40

Jakbym słyszał Poligono Industrial - przynajmniej wokal tak brzmi :)

Postprzez Łukasz_eM » 13 wrz 2016, o 08:59

Kurcze, właśnie ten wokal jakiś dziwny, Kazik śpiewa, jakby był znudzony ; ) Ogólnie kawałek całkiem przyjemny bez kurw, czy kutasów : )

Postprzez Pasternak » 13 wrz 2016, o 09:42

Łukasz_eM napisał(a):Kurcze, właśnie ten wokal jakiś dziwny, Kazik śpiewa, jakby był znudzony ; ) Ogólnie kawałek całkiem przyjemny bez kurw, czy kutasów : )

Jest "kurwa" w pierwszej zwrotce, ocenzurowana.

Swoją drogą, ten Kult to rzeczywiście zrobiła się korba do wyciskania szmalcu. W Zaiksie jako kompozytor kawałka "Nie żyję ponad stan" zgłoszony jest Banan. Potem tę samą kompozycję, ale pod tytułem "Największa armia świata wzywa cię" zgłasza Kazik. A kawałek "Madryt", będący kopią obu poprzednich, podpisany jest nazwiskami Wojtka J. i Kazika. Sprytne. Istne perpetuum mobile.

Postprzez wb83 » 13 wrz 2016, o 10:03

Eh... ta piosenka to tak bardziej na ostatni kawałek na płycie by się nadała. Taka zapchaj dziura, a nie singiel. Ciężko jest się wypowiadać ze względu na to co czuję do zespołu. Na nową płytę noe czekam, nie oczekuje z niecierpliwością. Powinni już nic nie wydawać :-(

Postprzez wilkmaciej » 13 wrz 2016, o 10:19

wb83 napisał(a):Eh... ta piosenka to tak bardziej na ostatni kawałek na płycie by się nadała. Taka zapchaj dziura, a nie singiel. Ciężko jest się wypowiadać ze względu na to co czuję do zespołu. Na nową płytę noe czekam, nie oczekuje z niecierpliwością. Powinni już nic nie wydawać :-(

Mam dokładnie takie same odczucia... Kawałek ujdzie, ale jeśli to jest utwór promujący płytę, to nie wiem czy chcę słyszeć resztę. Co nie zmienia faktu, że płyta spocznie na mojej półce. Oni chyba wiedzą, że i tak kupimy co wydadzą i może po części dlatego tak to wygląda :) Dużo bardziej przypada mi do gustu twórczość Kazika z Kwartetem niż Kult. Czekam na Tatę 3, oraz zapowiadane przez Przemka Lembicza na jednym ze spotkań nagranie utworów Kaczmarskiego, w wykonaniu Kazika i Kwartetu. Posłuchajcie sobie "Ogrodnik i Ślepiec" z Cieszanowa. Kosmos! Madryt raczej dla mnie jako ciekawostka...

Postprzez Neghe » 13 wrz 2016, o 10:21

Wiedziałem, że będziecie narzekać. Cieszcie się.

Postprzez donkey » 13 wrz 2016, o 10:56

wilkmaciej napisał(a):
wb83 napisał(a):Eh... ta piosenka to tak bardziej na ostatni kawałek na płycie by się nadała. Taka zapchaj dziura, a nie singiel. Ciężko jest się wypowiadać ze względu na to co czuję do zespołu. Na nową płytę noe czekam, nie oczekuje z niecierpliwością. Powinni już nic nie wydawać :-(

Mam dokładnie takie same odczucia... Kawałek ujdzie, ale jeśli to jest utwór promujący płytę, to nie wiem czy chcę słyszeć resztę. Co nie zmienia faktu, że płyta spocznie na mojej półce. Oni chyba wiedzą, że i tak kupimy co wydadzą i może po części dlatego tak to wygląda :) Dużo bardziej przypada mi do gustu twórczość Kazika z Kwartetem niż Kult. Czekam na Tatę 3, oraz zapowiadane przez Przemka Lembicza na jednym ze spotkań nagranie utworów Kaczmarskiego, w wykonaniu Kazika i Kwartetu. Posłuchajcie sobie "Ogrodnik i Ślepiec" z Cieszanowa. Kosmos! Madryt raczej dla mnie jako ciekawostka...

Utwory z KP na T3 są świetne. Mam jednak wrażenie, że bardziej dzięki pięknym wierszom Staszka i interpretacji oraz cudownemu głosowi Kazika. Choć muzyka jest dobra. Jednak jeśli chodzi o fortepian, to w kawałku "Madryt" fortepian jest mega, a w kawałkach z Taty 3 taki pitu pitu, ale klawisze w "Klubie cynicznych egoistów" są super.

Ten "Madryt" to właściwie byłby jazz, gdyby inny rytm. A że Kazik ułożył taką melodię pod taką muzykę, to raczej chwała mu za to, bo to raczej taki kawałek pod instrumentalny numer.
Zmazując barwy lasom i polom, mknie balon nocy z knajpy gondolą

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I

Postprzez amonos » 13 wrz 2016, o 12:43

Cóż. Kawałek taki nijaki. To już wydaje mi się że lepszym pomysłem było dać ''To nie jest kraj dla starszych ludzi'' na singla. Ale nie powiem po tym kawałku moje oczekiwania co do tej płyty spadły. Szkoda :( :( :( :( :( :cry: :cry: :|

Postprzez Dev » 13 wrz 2016, o 14:11

A mnie sie podoba. Pierwsze wrazenie mialem podobne do Was (szczegolnie odnosnie wokalu, tyle, ze ja go odebralem jako autoparodystyczny, a nie znudzony), ale kawalek z kazdym kolejnym odsluchem bardziej intryguje paroma rzeczami:

1) Styl wokalu + muzyki inny jest nieKultowy, bardziej pod solowego by pasowalo
2) Ale tez ilez mozna powtarzac Kultowy styl, ktory nie jest wybitny
3) Ciekawy tekst, szczegolnie w korelacji z nazwa plyty

Mnie zaintrygowalo i sprawilo, ze czekam. Aczkolwiek zgadzam sie z przedmowcami, ze na singla to bym go nie wybral :)

Postprzez filip264 » 13 wrz 2016, o 14:27

Fajny kawałek. Super klawisze, niezły tekst. Bardzo sympatyczny klimat. Czekam na resztę piosenek
Na czarnej szosie pereł moc, to deszcz w tunelu świateł lśni...

Postprzez wilkmaciej » 13 wrz 2016, o 14:33

donkey napisał(a):
wilkmaciej napisał(a):

Utwory z KP na T3 są świetne. Mam jednak wrażenie, że bardziej dzięki pięknym wierszom Staszka i interpretacji oraz cudownemu głosowi Kazika. Choć muzyka jest dobra. Jednak jeśli chodzi o fortepian, to w kawałku "Madryt" fortepian jest mega, a w kawałkach z Taty 3 taki pitu pitu, ale klawisze w "Klubie cynicznych egoistów" są super.

Ten "Madryt" to właściwie byłby jazz, gdyby inny rytm. A że Kazik ułożył taką melodię pod taką muzykę, to raczej chwała mu za to, bo to raczej taki kawałek pod instrumentalny numer.

Ja uważam muzykę do tych utworów za fantastyczną jak narazie. Wraz z poezją Staszka i głosem Kazika, tworzy to coś na co bardzo mocno czekam. W przeciwieństwie do płyty Kultu. Tak fortepian w "Madrycie" jest świetny, racja.

Postprzez maka » 13 wrz 2016, o 18:12

Mi również się podoba. Muzycznie świetna, tekst też nawet spoko. No i najważniejsze - nie ma takiego natłoku instrumentów jak na Prosto, każdy ma swoje miejsce, aż przyjemnie się słucha. Czekam na całą płytę :)

Postprzez nazywoalenazywo » 13 wrz 2016, o 21:06

Taki niezobowiązujący misz-masz: nieco jazzu z OKSK, melodii z Salonu i Poligono, ale także Hurra i Prosto podlany nieco stylem z Taty, a także dokonań solowych. Taka "Marysia" na miarę 2016, w Hurra pierwszy singiel też nie był najmocniejszy, a na płycie były kawałki znacznie mocniejsze. Po kilku przesłuchaniach utwór nieco zyskuje, ale jakiejś głębii czy mocnego uderzenia jak choćby w "Prosto" raczej próżno szukać... Szału nie ma, ale mamy spokojny utwór o tematyce obyczajowej... Czemu akurat Madryt, o kim to piosenka, to jakaś fikcja czy treść jakiegoś filmu? Kazik w Hiszpanii w Madrycie raczej nie mieszka...

Postprzez wr » 13 wrz 2016, o 21:13

nazywoalenazywo napisał(a):Taka "Marysia" na miarę 2016

Lepiej bym tego nie ujął! Z tą różnicą, że Madryt brzmi dobrze i fajnie buja 8-)
Echo wyje "łuuu" i straszy...
Wilkami, wojnami, kryzysami, kredytami, szaleńcami za sterami, ruskami, żydami, gejami, brudasami, rękawami z asami, forami ze specami, nocami z babami z wąsami

ratunku

Postprzez nazywoalenazywo » 13 wrz 2016, o 21:18

Już wiem. Puściłem to teraz nie na słuchawkach, głośniej i na innym sprzęcie. Zupełnie inaczej, czystość, melodia, rytm, aż chce się słuchać! Niczym opowieść ze "Spalam się" (dość duże tempo wokalu, mamy jakby lekkie rapowanie) czy jakiejś ballady z OKSK. Na nowej płycie duży udział w kompozycji ma sekcja dęta, będzie mniej gitar, może być ciekawiej, jak właśnie było na OKSK, jak dla mnie najciekawszej i najbardziej nowoczesnej płyty Kultu, w czasach której zarzucano właśnie, że nie brzmi jak Kult tylko jak Kazik z akompaniamentem Kultu...

Postprzez nazywoalenazywo » 14 wrz 2016, o 00:31

Jarosław Ważny: "Owszem, nie jest zły, ostatecznie nawet słucha się nieźle, ale są bardziej udane kompozycje na krążku, a na suplemencie to już w ogóle. No, ale to, wiadomo-jedynie zdanie me, czyli 1/9 trupy."

http://potrasie.blog.pl/2016/09/09/nie- ... o-okladce/

Może się jeszcze okazać, że najlepsze pozycje są na ... suplemencie -;)

Postprzez kolend » 14 wrz 2016, o 09:34

Wg mnie piosenka udana.
Muza - spokojna, buja.
Tekst - opowiada historię od początku, do ostatniej zwrotki. Refren wpada w ucho też. Wolę takie teksty, bez rymów częstochowskich (jak np w to nie jest kraj dla starych ludzi czy wielu innych)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FORUM